CMYK baskıda kullanılan 4 Ana Renktir.
Diğer renkler bu renklerin karışımları ile oluşur.
Belli açılara ve değerlere sahip tramların oluşturduğu bu renkler, üst üste basılır.
Örneğin, Turuncuyu elde etmek için Magenta(M) ve Yellow(Y) üst üste basılmalıdır.
Renk tonlarını elde etmek için CMYK renklerin Yüzde(%) değerlerinde değişiklik yapılır.
Renk karışımları 4 rengin karışımından elde edilebileceği gibi 3 rengin veya 2 rengin karışımından da elde edilebilir.
Tek bir rengin yüzdesi (%) değiştirilerek farklı tonlar elde edilebilir.
Aslında temel renk sayısı üçtür. 1970li yıllara kadar CMY renkleri kullanılarak baskı yapılmaktayken. Kuramda üç rengin karışımın siyah olması gerekirken, pratikte durum öyle değildir. Ayrıca üç renk mürekkebin karışımı ile siyah elde etmek yerine,siyah mürekkebin kullanımı maliyetleri de düşürdüğü için siyah(black) renk sistemine eklenmiştir.
Magenta, Cyan ve Yellow baş harfleri ile simgelenirken, siyahı simgelemek için K harfinin kullanılmasının sebebi, siyahın KEY COLOR olarak adlandırılmasıdır.
Pantone A.Ş ile 1950’de ticari amaçla başlayan ticari bir üründür. Standart bir renk anahtarının üretimini üstlenen firma, renk uyumunu yakalayarak grafikerler ve matbaacılar tarafından 1164 rengi içine alan kataloğu kabul etmişlerdir.
Bir örnek vermek gerekirse yaptıracağınız kreatif işlerde, yani broşür, kartvizit gibi matbaa ile ilgili çalışmalarda monitörde gördüğünüzden farklı bir baskıyla karşılaşmamak için Pantone kataloğu kullanılır. Bu sayede tasarlanan ürün ile ortaya çıkan ürünün aynı renklere ve canlılığa sahip olması hedeflenir.
Pantone kataloğunda her rengin bir anahtar kodu bulunmakta. Bu hem üreticinin hem tasarımcının hemde tüketicinin işini kolaylaştırmak içindir. Kağıt türü tasarımcının ürettiği çalışmanın baskıda aynı şekilde çıkmasını kötü etkileyebildiği için renk kodlarına bu yönde gizli bilgiler iliştirilmiştir.
Bu renk kodlarını biraz açmak gerekirse, örneğin PANTONE 12-2611 U kodu yer katalogda yer alır. Sayıyla yazılan kodlar rengin yerini, sondaki harf ise kağıda yapacağı etkiyi anlatmaktadır.
C: Kaplanmış
U: Kaplanmamış
M: Mat
Yukarıda gördüğünüz gibi oldukça basit bir sisteme sahip olan renk kodlarına bakarak ürünün hangi türe yatkın olduğunu anlayabilirsiniz.